Oppositiekandidaten winnen lokale Turkse verkiezingen: ‘Klap voor Erdogan’

Louise de GraafIn Istanbul heeft de zittende burgemeester, Ekrem Imamoglu, van de centrumlinkse Republikeinse Volkspartij (CHP) de overwinning geclaimd. “We staan op de eerste plaats met een voorsprong van meer dan een miljoen stemmen. We hebben de verkiezingen gewonnen”, zei hij tegen verslaggevers, eraan toevoegend dat 96 procent van de stemmen was geteld. Zijn tegenstander was Murat Kurum, de kandidaat van de regeringspartij AKP van president Recep Tayyip Erdogan.

In Ankara gaat burgemeester Mansur Yavas, eveneens van de CHP, met ruim 56 procent aan de leiding. Hij claimde drie uur na sluiting van de stembussen de overwinning al. 

Heel belangrijk

“Dit zijn dan wel ‘maar’ lokale verkiezingen, hier in Turkije worden ze gezien als héél belangrijk, als fundamenteel. Veel commentatoren voorspelden dat bij een verlies de kansen van de oppositie echt verkeken zouden zijn voor de komende jaren. Het verlies van de presidentsverkiezingen in 2023 heeft er fors ingehakt”, zegt verslaggever Pepijn Nagtzaam vanuit Turkije.

President Erdogan won vorig jaar nog de laatste presidentsverkiezingen. Dat was een tegenvaller voor de oppositie, die had gehoopt de winst uit 2019 door te trekken en zich te verenigen achter een kandidaat.  Nagtzaam: “Deze resultaten zijn een enorme opsteker voor de oppositie. Nu de macht in de grote steden behouden wordt – en zelfs fors wordt uitgebreid – groeit de hoop ook weer dat er een volgende keer wél gewonnen kan worden van de AKP en van Erdogan. “

Concurrent voor Erdogan

Voor Erdogan zijn dit de slechtste resultaten in jaren. “Dat is een klap voor hem. En CHP-kopstuk Ekrem Imamoglu, die al vaak is genoemd als potentiele kandidaat voor het presidentschap over een aantal jaar, zet zichzelf met deze overwinning erg goed weg. Maar het blijven lokale verkiezingen, dus de vraag is of de oppositie dit momentum vast kan blijven houden”, zegt Nagtzaam.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment