Parijs 2024 was groot succes, met vieze nasmaak na zwemmen in Seine | RTL Nieuws

Louise de Graaf


Record voor TeamNL

·Aangepast:

© ANPParijs 2024 was groot succes, met vieze nasmaak na zwemmen in Seine

RTL

Spanning om een aanslag, op iedere hoek van de straat tientallen agenten en militairen en president Macron onder hoogspanning. De Spelen in Parijs gingen aanvankelijk niet over de sport, maar de focus op angst verschoof snel naar plezier toen de eerste medailles werden binnengeharkt. Met voor Nederland zelfs een medaillerecord. “Ik ben waanzinnig trots op deze generatie sporters”, zei chef de mission Pieter van den Hoogenband.

“In het licht van de tragische gebeurtenissen die er in het verleden in onze stad zijn gebeurd, in combinatie met de onrust in de wereld, moeten we zeggen dat de dreiging realistisch is.” Dat waren de woorden van de burgemeester van het stadsdeel centrum Parijs, Ariel Weil, bij het begin van de Spelen.

Niet alles ging goed

Hij zal blij zijn hoe het allemaal is verlopen. Geen grote ongeregeldheden, geen aanslag, maar een enorm sportfeest. Uiteraard waren er rimpelingen in het water, zoals het hoofdpijndossier van de Seine. Want was dat achteraf nou wel zo’n goed idee? De Nederlandse Rachel Klamer vond van niet:

Zwemmen in de Seine klonk vooraf al als een ambitieus plan. Het water was vies, bleef vies, zal vermoedelijk vies blijven. Maar er werd in gezwommen, omdat dat nou eenmaal zo’n mooi beeld geeft. Al klonk de officiële reden anders: het was volgens de organisatie op bepaalde dagen toch nét schoon genoeg.

Moeizame start Nederland

Sporters werden ziek, maar er kwamen winnaars, onder wie de Nederlandse langeafstandszwemster Sharon van Rouwendaal. 

De focus ging op de sport, niet in de laatste plaats omdat TeamNL geweldig presteerde. Dat gebeurde wel na een moeizame start: Puck Pieterse reed lek bij het mountainbiken, het judo viel zwaar tegen, we moesten even wachten op medailles.

Goudkoorts bij het roeien

Tóen ze kwamen, kwamen ze met bakken tegelijk. De roeiploeg gaf het goede voorbeeld. Vier keer goud, nooit eerder vertoond. Nederland ‘won’ zo het roeitoernooi. Of ze dit niveau vier jaar vast kunnen houden, en ook in Los Angeles iedereen voorbij roeien, is de vraag. Wel weten de atleten alvast dat ze hun trainingen daarvoor om moeten gooien, want de baan zal in LA 500 meter korter zijn. Daar lees je hier meer over:

Terug naar Parijs, waar het succes na de roeiers maar bleef komen. De 3×3-basketballers, zeilsters Odile van Aanholt en Annette Duetz, natuurlijk koning Harrie Lavreysen. Ongenaakbaar op de wielerpiste. Gouden Harrie is nu de meest succesvolle Nederlandse zomerolympiër ooit met vijf keer goud. 

Veel tribunes oranje gekleurd

Al dat succes werd behaald met een enorme schare oranjefans op de tribune. Dat zag ook Pieter van den Hoogenband. “Dat heeft de sporters echt gesterkt. Ik zag ook veel kinderen op de tribunes. Misschien daar wel een nieuwe Sifan, een nieuwe Femke of een nieuwe Harrie bij.” Ook de koninklijke familie juichte hartstochtelijk mee.  Prinses Amalia was fanatiek supporter bij het paardrijden:

“Ik sta nog te trillen”, zei ze.

De Nederlanders, honderduizenden moeten het er zijn geweest, zaten werkelijk overal in Parijs. Waar je ook liep of in welk stadion je ook zat, je zag oranje. En ze hadden het naar hun zin. Zeker in het TeamNL-huis, waar 100.000 bezoekers een kijkje kwamen nemen. Ze zagen unieke huldigingen waar andere landen jaloers op zijn.

Hockey één groot oranjefeest

Een oranje feestje was het vooral ook bij het hockey. Het stadion kleurde telkens weer volledig oranje als de vrouwen of mannen in actie kwamen. 

Het resulteerde in het grootste hockeysucces ooit. Nooit eerder wonnen zowel de mannen als vrouwen het goud. Nu wel. Met Duco Telgenkamp bij de mannen in de hoofdrol. Zijn stiltegebaar en het tikje op de helm van de Duitse keeper na de laatste shoot-out gingen de wereld over. Achteraf zei hij spijt te hebben van zijn actie:

 

 

‘UItspraken keeper brachten emotie naar boven’

Was het dan alleen maar een feestje? Nee, tuurlijk niet. Er was ook wel verdriet. Steven van de Velde had een zwaar toernooien en werd bij elke service uitgefloten, waarom dat was lees je hier.

Sydney uit de geschiedenisboeken

En er waren sporters die het nét niet haalden. Onder anderen bokser Chelsey Heijnen, tennissers Demi Schuurs en Wesley Koolhof, judoka Sanne van Dijke en sprinter Nadine Visser eindigden op de meest ondankbare plek: vierde.

Maar dat zat een recordaantal gouden medailles niet in de weg: 15 keer klonk het Wilhelmus na een gouden plak voor Nederland. De Spelen in Sydney in 2000 met 12 keer goud kan daarmee uit de geschiedenisboeken worden gehaald.

Zorgen over de toekomst

Toch zijn er ook zorgen. De nieuwe regering wil bezuinigen, directeur van NOC NSF André Cats heeft zijn zorgen daarover uitgesproken. Volgens zijn deze prestaties lastig vol te houden als continu minder geld beschikbaar is. Van den Hoogenband sprak deze weken ook met bewindslieden. Of hij denkt dat de soep niet zo heet wordt gegeten, als hij wordt opgediend? “Dat denk ik wel. Ik hoop dat ik gelijk krijg.”

Van den Hoogenband is nu vooral een blij man, aan het eind van deze Spelen. “Ik denk dat de mensen thuis hebben genoten van hun landgenoten hier.”

Ga naar de mooiste verhalen, de laatste video’s en het nieuws over de Spelen.



Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment