Republikein Christie stapt uit presidentsrace VS: ‘Belangrijk moment’

Louise de Graaf



De 61-jarige Chris Christie maakte vorig jaar juni bekend dat hij zich kandidaat stelt voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen, die eind dit jaar worden gehouden. Bronnen meldden gisteravond aan de Amerikaanse nieuwssite Politico dat Christie uit de race stapt.

Ook in 2016

Christie is oud-gouverneur van New Jersey en nam het in 2016 al eens op tegen zijn partijgenoot Donald Trump. Nadat hij zich in 2016 had teruggetrokken uit de race om presidentsnominatie van de Republikeinse partij, schaarde hij zich achter Trump.

Maar toen Trump in 2020 weigerde toe te geven dat hij de presidentsverkiezingen had verloren van Joe Biden, keerde Christie zich van hem af.

“Inmiddels scoort Christie goed onder republikeinen die niet van Trump houden”, zegt correspondent Erik Mouthaan. “Deze kiezers voelen zich ook thuis bij oud VN-ambassadeur Nikki Haley.”

Cruciale voorverkiezing

Haley staat hoger staat in de peilingen. “Als de kiezers van Christie zich voegen bij die van Haley, kan dat wel eens betekenen dat Trump de voorverkiezing verliest in de cruciale staat New Hampshire”, verwacht Mouthaan.

“En daarmee is dan ook Trump zijn argument weg dat hij de onbetwiste koploper is en dat de voorverkiezingen overbodig zijn.”

Wordt de presidentsverkiezing dit jaar een herhaling van die in 2020? Nee, zegt onze correspondent:

‘Gevaar voor het land’

“Christie was in 2016 nog adviseur van Trump, en hengelde naar een baan als minister”, legt Mouthaan uit. “Inmiddels noemt hij dat een inschattingsfout, en zegt hij dat Trump ‘een gevaar voor het land is’.”

Volgende week stemmen de eerste republikeinen al, dat gebeurt in Iowa. New Hampshire stemt op 23 januari.



Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment