Stephanie raakte zoontje (2) bijna kwijt door balkonbrand jaarwisseling: ‘Beelden blijven spoken’

Louise de GraafStephanie is nog aan het bijkomen van de schrik. “Mentaal is het zwaar. Beelden van die avond blijven spoken in m’n hoofd”, zegt ze aan de telefoon.

Maar ze voelt zich sterk genoeg haar verhaal te doen. Op oudjaarsavond, kort nadat de klok twaalf uur had geslagen, zag Stephanie een vuurpijl vanaf de zevende verdieping haar balkon opvliegen. Ze woont zelf op de eerste verdieping van een appartementencomplex aan de rand van Den Bosch.

Vuurpijl op balkon

Ze wordt nog boos als ze denkt aan wat er is gebeurd. “Ik heb het zien gebeuren”, zegt ze. “Ik stond op de 9de verdieping. Daar kijk ik altijd even naar vuurwerk om 12 uur ‘s nachts. Je hebt een goed uitzicht op de stad. Ik zag dat op de 7de verdieping een stel mannen vuurwerk aan het afsteken was. Ik zei nog: ze moeten uitkijken voor die auto’s beneden. Er stond een hele sterke wind. Het was van dat vuurwerk wat nog op de grond bleef branden. De eerste keer ging het goed, maar de tweede keer kwam een van die vuurpijlen op mijn balkon terecht. Ik dacht: help, mijn kind is nog binnen.”

Ze rende de trappen af naar beneden, en riep haar buurman om hulp. Samen gingen ze het huis in, dat inmiddels in brand stond. “Mijn buurman heeft hem uit bed gehaald. Ik ging ervan uit dat ik een overleden lichaampje of zwaargewond kind zou aantreffen. Toen ik hem in mijn armen had, was hij in shock en hield hij mij heel stevig vast.”

Kunstmatige coma

In de ambulance ging het zuurstofgehalte van Liam naar beneden. “In het ziekenhuis werd gezegd dat hij in een kunstmatige coma moest worden gehouden, omdat ze bang waren dat zijn luchtpijp dicht zou slaan. Ze wilden hem laten slapen zodat zijn lichaam kon rusten en herstellen.”

Op 1 januari werd Liam uit de kunstmatige coma gehaald, twee dagen later mocht hij naar huis. “Hij heeft helemaal niks eraan overgehouden. In het ziekenhuis spraken ze van een wonder.”

Daar is Stephanie vanzelfsprekend heel blij mee, maar oud en nieuw zal voor haar nooit meer hetzelfde zijn. Ze heeft aangifte gedaan van brandstichting. “Ik vind gewoon dat je geen vuurwerk mag afsteken vanuit een flat.” Ze hoopt dat via beelden van de camera’s van de flat achterhaald kan worden wie het vuurwerk afstak. “Ik vind het een egoïstische actie van die jongeren. Omdat zij stoer wilden doen, ben ik mijn huis kwijt en bijna mijn zoontje.”

De politie doet onderzoek naar de gebeurtenis. Een woordvoerder zegt verder geen informatie over het onderzoek te kunnen geven.

Onbewoonbaar

Stephanie’s woning is onbewoonbaar verklaard na de brand. Ze heeft een inboedelverzekering, maar moet nog afwachten hoeveel geld ze terugkrijgt, zegt ze. Op dit moment woont ze in een vakantiehuis. “Gelukkig zit ik dicht bij vrienden en familie, maar ik heb nu niks. Het is raar om geen thuis meer te hebben.”

Ernst letsel vuurwerkslachtoffers neemt toe

Bij de afgelopen jaarwisseling zijn 1212 mensen gewond geraakt door vuurwerk, blijkt uit cijfers van VeiligheidNL. Zij werden behandeld door de huisarts of op spoedeisendehulpafdelingen. Meer dan vijftig van hen raakten zwaargewond, maar over het precieze aantal bestaat geen duidelijkheid, zegt VeiligheidNL. Zwaargewond betekent dat iemand te kampen heeft met gezichtsverlies, ernstige brandwonden, (open) botbreuken of zelfs amputatie.

Er is sprake van een lichte daling van het totaal aantal vuurwerkslachtoffers. Van deze 1212 slachtoffers werden er 365 behandeld op spoedeisendehulpafdelingen. 29 procent van hen was daar terechtgekomen door ongelukken met zwaar illegaal vuurwerk, zoals mortierbommen, nitraten en cobra’s.

Volgens VeiligheidNL is de ernst van het letsel en het aantal ziekenhuisopnames toegenomen, ook al is er sprake van een daling van het totaalaantal vuurwerkslachtoffers.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment