Justitie blokkeert miljoenenerfenis van verdachte geruchtmakende gifmoord

Louise de GraafVolgens justitie gaat het mogelijk om een ‘criminele erfenis’, meldt BN De Stem.

Oud-supermarkteigenaar Chris Grinwis overleed in de avond of nacht van 8 op 9 december 2020 in zijn woning aan de Dorpsstraat in het Brabantse Halsteren. In zijn bloed werd een hoge dosering zelfmoordmiddel gevonden. Twee maanden voor zijn overlijden had Grinwis zijn testament aangepast en was K. plots de enige erfgename.

Na zijn dood werd in K.’s woning hetzelfde euthanasiemiddel gevonden als waarmee de supermarkteigenaar omkwam. De vrouw was consulente voor de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde.

Yvon K. werd door de kinderen van een in 2011 overleden man ook beschuldigd van betrokkenheid bij de dood van hun vader. Die zou onder vergelijkbare omstandigheden als Grinwis om het leven zijn gekomen. Al luidde de officiële lezing dat deze John Boom zichzelf van het leven had beroofd. Het is maar de vraag of een politieonderzoek nog zin heeft: kort na zijn dood werd het lichaam van Boom gecremeerd, buiten het medeweten van zijn kinderen om.

K. ontkende tot het laatste moment iets met de dood van Grinwis te maken te hebben. Er was 19 jaar gevangenisstraf tegen haar geëist, maar de schuldvraag werd door de rechter niet beantwoord, omdat er geen vonnissen worden uitgesproken tegen overleden personen.

Justitie onderzoekt nu of de erfenis wel mag worden uitgekeerd aan K.’s dochter, bevestigt strafrechtadvocaat Esther Vroegh, die eerst Yvon K. en nu haar dochter bijstaat. Waaruit de erfenis precies bestaat, zegt ze nog niet te weten.

Tegen BN De Stem noemt Vroegh het Openbaar Ministerie (OM) ‘een slechte verliezer’. “Het is oneigenlijk gebruik van de machtsmiddelen die justitie heeft, of pressie.” Volgens de advocate wilde haar cliënt de zaak elegant oplossen. “Maar door de harde opstelling van het OM is die deur dichtgegooid.” Vroegh zegt het te betreuren dat de zaak door inmenging van justitie zo gepolariseerd is. “Dat komt de zaak naar mijn idee niet ten goede.”

De advocate laat verder weten dat het OM nog een tweede afscheidsbrief van K. in bezit heeft, die het tot nu toe niet heeft willen delen met haar dochter. Ook de inhoud is haar niet bekend. “Ik maak niet snel gebruik van superlatieven”, zegt Vroegh daarover. “Maar dat vind ik echt, écht onmenselijk.”Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment