Lesley moet wennen aan een vaste relatie: ‘Gelukkig heeft hij een berg geduld’

Louise de Graaf“Dat een relatie weer even wennen zou zijn, wist ik wel. Maar dat ik het zo moeilijk zou vinden, niet. Wat is het een opgave om de teugels weer te laten vieren en iemand daadwerkelijk toe te laten, met alles wat hij meebrengt. 

Nooit eerder was ik zo lang alleen en richtte ik mijn leven op mijn eigen houtje in. Op mijn twintigste kreeg ik vaste verkering en de vervolgstappen voegden zich vanzelf. Daten? Welnee. Ieder vrij moment waren we samen, daar dacht ik niet bij na. Dat is nu wel anders. De afgelopen zes jaar heb ik mannen leuk gevonden, liefgehad. Een enkeling zelfs voorgesteld aan mijn vriendinnen en mijn zus. Ik heb wilde avonturen beleefd en mijn hart op meerdere manieren gebroken, en toch had ik er niets van willen missen.”

“Met Justin is het anders. Ik wist meteen dat hij ‘n goede was. Het was matchen en kletsen, en twee dagen later liepen we om half acht ‘s avonds naar de ijssalon bij ons in de buurt. 

Het werd uiteindelijk een wandeling van bijna drie uur, en wat de uitkomst ook zou zijn, het was goed. Een paar dagen later zagen we elkaar weer, en zo gaat het nu al een half jaar lang. Het voelt fijn en vrij, en dat moet ook wel, want mijn tijd vooruit beloven vind ik spannender dan verwacht.”

Niet meer appen met oude scharrels

“Justin heeft twee paarden en moet daardoor elke dag even naar de stal om ze te verzorgen. Logisch dus dat hij vraagt wanneer we elkaar weer zien, maar ik vloog keer op keer in de kramp. En nog weleens. Ik houd graag mijn opties in het weekend open voor mijn vriendinnen en nu zit ik soms ineens drie dagen achter elkaar bij mijn vent op de bank. 

Ik ben graag bij hem, dat is het niet, maar echt weer samen zijn betekent ook een shift in mijn hoofd. Niet meer appen met scharrels van weleer, die af en toe weer even kwamen polsen hoe het gaat. Niet meer het hele weekend de kroeg in, of een hele zondag uitkateren op de bank. Het kan allemaal nog wel, maar ik kies anders en daar moet ik zelf aan wennen.” 

“Net zoals ik eraan moet wennen dat Justin ook zijn gebruiksaanwijzing heeft, die ik moet leren kennen. Wat ik ook wil he, daar niet van. Maar het valt me zwaarder om me weer te voegen, na al die jaren op mezelf. In mijn vorige relatie deed ik dat zonder nadenken, nu weeg ik alles af.

Gelukkig is Justin gezegend met een berg geduld. Hij zit nog ‘in het zadel’, zoals mijn vriendinnen en ik dat noemen. Nog niet zo lang uit zijn vorige relatie en stapt daardoor ogenschijnlijk wat makkelijker door in een nieuwe. Die van ons.”

Aanhoudende enthousiasme 

“Justin is de man die me blij maakt, laat lachen en bij wie ik me veilig voel. Hij gaat helemaal voor me en geeft me toch alle tijd en ruimte. Steeds wanneer de angst me om het hart vliegt en ik denk: ‘ik kap ermee!’, dan praten we en word ik weer rustig. 

Het is spannend om me te geven, steeds een beetje meer. Want hoe meer ik voel, hoe meer ik berust en vertrouw, hoe harder ik geraakt kan worden. Door zijn geduld en juist zijn aanhoudende enthousiasme om elkaar elke dag even te zien – al is het maar voor een koffietje – komt mijn systeem tot rust.”

“Justin past overal tussen. In mijn leven en in mijn vriendschappen. Ik hoef helemaal niet te kiezen. We zijn er al en het is goed zo. Om de beurt schieten we weleens in onze schulp, maar het verschil met eerdere liefdes is dat we erover praten op een manier die ons verder brengt.

Ik wil hem begrijpen, en hij mij. In plaats van kaders aanbrengen en grenzen stellen zoeken we naar verdieping, omdat we allebei juist meer van en met elkaar willen.”

Situationships

“Nu pas zie ik het verschil tussen de relatie en alle ‘situationships’ hiervoor. Hoe leuk het soms ook was, een van beiden hield altijd wel een slag om de arm wanneer we elkaar weer zouden zien of hoe we onze liefde zouden labelen. Nu niet. Justin en ik gaan allebei all in en dat is alles wat ik wil.”

De namen in dit artikel zijn gefingeerd. Hun echte namen zijn bekend bij de redactie. 

Gezocht: Liefdeslessen 

Voor de rubriek Liefdesles op RTL Nieuws Lifestyle zoeken we mooie, kwetsbare, grappige, inspirerende en goudeerlijke liefdeslessen. Een inzicht, een reflectiemoment. Liefst met hand in eigen boezem. Bleek je uiteindelijk zelf degene met bindingsangst? Had je nooit voor de liefde moeten emigreren of bleek een samengesteld gezin toch een illusie? Journalist Hanneke Mijnster wil je er graag alles over vragen. Vertellen mag anoniem. Mail naar: [email protected].Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment