‘Limburgeringscursus’ voor beginners: ‘Geef ze even wat tijd’

Louise de GraafEven een kleine disclaimer vooraf: dit artikel wordt geschreven door een Limburger die tegenwoordig ‘daarboven in Holland’ werkt. 

Want die uitdrukking maakt misschien al meteen duidelijk dat er een verschil is tussen Limburgers en Nederlanders. Althans, dat vinden ze zelf. Schrijver Roel Willems legt uit hoe dat zit. “De verschillen zijn denk ik groter dan de meeste mensen denken. Bekijk het puur geografisch: het buitenland is voor alle Limburgers dichterbij dan de Randstad”, zegt hij tegen Editie NL. “Puur qua bereikbaarheid is er geen binding met Holland en historisch gezien al helemaal niet. Limburgers hebben een beetje een Calimero-gevoel tegenover Holland. We worden miskend, er is geen aandacht voor ons.”

Dat er geen historische binding met de rest van het land is, komt volgens Remco Beckers, curator van het Limburgs Museum doordat Limburg nog niet zo lang een provincie is. “Limburg is op Flevoland na de jongste provincie van het land. Dit gebied werd vroeger het ‘land zonder grenzen’ genoemd omdat zo veel machthebbers invloed op dit gebied uitoefenden, het was tussen rivieren gelegen en de grenzen verschoven zo vaak dat de mensen uit Limburg eigenlijk zelf ook niet meer wisten waar ze bij hoorden. En dat maakte ze ook niks uit.” 

Plat praten

Er is dus een verschil tussen Limburg en de rest van Nederland, maar ook een verschil tussen Limburgers zelf. “Vandaag de dag wordt nog steeds gezegd dat er een verschil is tussen Zuid- en Noord-Limburg, door de geschiedenis van beide delen. De eerste vraag die Limburgers aan elkaar stellen is: kan ik plat met je praten? De taal is een heel sterke identiteitsfactor.”

Maar niet alleen de taal en de geografische verschillen spelen een rol. Volgens Willems zijn Limburgers ook wat gevoeliger. “In grote delen van Nederland wordt ‘direct zijn’ als iets goeds gezien. In Limburg niet. Daar wordt veel meer afgewacht en afgetast.” Limburgers willen de confrontatie volgens hem niet aangaan. “En dat levert vaak misverstanden op.” 

Een ander belangrijk verschil, volgens Willems, is dat privé en zaken minder worden gescheiden. “In Holland doe je eerst zaken met elkaar, en kan je daarna nog wat leuks met elkaar gaan doen. In Limburg leer je elkaar eerst beter kennen en doe je pas daarna zaken.”

‘Neem afstand’

Al deze ongeschreven regels kunnen voor veel verwarring zorgen. Daarom heeft Willems dit boek ook uitgebracht. Daarin geeft hij ook tips over hoe om te gaan met Limburgers. “Als Hollander moet je niet te snel willen gaan en jezelf niet te groot maken. Veel Nederlanders profileren zichzelf direct: ze maken een grap en voeren het hoogste woord. Dat doen Limburgers niet. Neem wat afstand en geef ze even wat tijd.”Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment