Maaltijdbezorgers en taxichauffeurs: aantal zzp’ers in 10 jaar bijna verdubbeld

Louise de GraafHet aantal zzp’ers is bijna verdubbeld in een decennium, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Zo werd het aantal zelfstandige taxichauffeurs, vrachtwagenchauffeurs en bezorgers drie keer zo groot sinds 2014 en verdubbelde het aantal zzp’ers in de bouw.

Minder dan 250 werkzame personen

Mkb-bedrijven zijn volgens het CBS ondernemingen met minder dan 250 werkzame personen. Binnen het mkb gelden weer verschillende grootteklassen: het microbedrijf, kleinbedrijf en middenbedrijf.

Het grootste deel van het mkb bestaat uit zzp’ers, gevolgd door microbedrijven (tussen de 2 en 10 werkzame personen) en het klein- en middenbedrijf (tussen de 10 tot 250 werkzame personen). In alle categorieën was sprake van groei, met als uitschieter dus de zzp’ers. 

In de bedrijfstak vervoer en opslag, waaronder taxichauffeurs en bezorgdiensten vallen, groeide het aantal bedrijven naar ruim 66.000. Die toename komt bijna volledig voor rekening van zzp’ers en microbedrijven, zegt het CBS.

De groei is opvallend in het licht van de uitspraak van de Hoge Raad van vorig jaar. Die oordeelde, na een jarenlange juridische strijd, dat de maaltijdbezorgers van Deliveroo géén zzp’ers horen te zijn, maar werknemers in loondienst. In een andere rechtszaak, tegen taxiplatform Uber, wordt deze uitspraak ook gebruikt.

Het groeiende aantal zzp’ers en in het bijzonder schijnzelfstandigen, mensen die veelal tegen wil en dank en tegen lage tarieven als zelfstandige werken (bijvoorbeeld als maaltijd- of pakketbezorger), is ook al jaren een onderwerp van discussie in de politiek. 

Een wet die duidelijkheid moet geven over de vraag wanneer iemand zzp’er is, liep recent vertraging op, omdat het demissionaire kabinet er nog niet uitkwam. Ondertussen gebieden zowel werkgevers- als werknemersverenigingen tot haast en duidelijkheid.

Het CBS zag verder het aantal software-uitgevers in Nederland verzesvoudigen in de afgelopen tien jaar. Ook het aantal beveiligingsdiensten, callcenters en bedrijven die buizen en kabels leggen groeide hard.

Ook de Kamer van Koophandel (KVK) noteerde recent overigens al een flinke groei van het aantal zzp’ers.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment