Moord op kat Eros houdt Turkije (en zelfs president Erdogan) bezig

Louise de GraafHet drama begon op 1 januari, toen Ibrahim K. in de Turkse miljoenenstad de kat Eros dood schopte. Het dier, een zwerfkat, was vaak in de buurt van zijn appartementencomplex waar het werd gevoerd door buurtbewoners. 

De dierenmishandeling werd vastgelegd door een beveiligingscamera in een lift en in een hal. 

Geschopt

Te zien was hoe K. de deur sloot om te zorgen dat de kat niet kon ontsnappen, vervolgens schopte hij het dier net zo lang totdat het stierf. De kat werd later gevonden in een plas bloed. 

K. werd opgepakt en veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf, maar kwam al na korte tijd op vrije voeten. Dit zorgde voor boosheid bij veel Turken, die de vele zwerfkatten in het land koesteren. TikTok liep vol met beelden van Eros, zowel dood als levend, en informatie over dader Ibrahim. 

Voorpaginanieuws

Bekijk bijvoorbeeld deze beelden van een inwoner van Turkije op TikTok waar Eros te zien is: 

Sindsdien houdt de zaak het land in zijn greep. De moord op Eros heeft naast een storm van reacties op sociale media ook geleid tot petities, protesten, doodsbedreigingen en deze week stonden de voorpagina’s van de kranten er weer vol mee. 

Meer dan 320.000 mensen ondertekenden een onlinepetitie voor een zwaardere straf. Ook beroemdheden sloten zich aan bij de oproep ‘Gerechtigheid voor Eros’, waaronder de Argentijnse voetballer Mauro Icardi, de sterspits van regerend Turks kampioen Galatasaray.

Telefoontje Erdogan

Eind vorige maand zei het ministerie van Justitie dat Ibrahim opnieuw zou worden berecht. Dat nieuws kwam na een nachtelijk telefoontje van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Hij zei dat hij een ‘persoonlijke interesse’ in de zaak had.

De rechters verhoogden de straf met een jaar, maar gaven geen opdracht om K. op te pakken. Ze negeerden daarmee de eisen van activisten en internettrollen die K. doodsbedreigingen stuurden. Een dierenrechtengroep kondigt nu aan in beroep te gaan en zegt dat Ibrahim maximaal vier jaar de gevangenis in moet.

Zelf liet K. deze week in de rechtbank weten dat hij zich niet meer in het openbaar kan vertonen. Hij gaf toe dat hij een fout heeft gemaakt en inmiddels geld doneert aan Turkse dierenasiels.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment