Omwonende geëxplodeerd pand Rotterdam: ‘Mijn buurman viel naar beneden’

Louise de Graaf“De man zat op de bank en viel zo met bank en al naar beneden”, zegt de vrouw, die niet met haar naam wil worden genoemd. De garageboxen lopen naar achteren, vertelt ze. “Ik kijk erop uit. Toen ik de deur opengooide, kwam het vuur. Ramen lagen op de grond. We wisten niet wat ons overkwam. Het eerste wat we deden was naar buiten rennen, in pyjama en slippers.” 

‘Zo bizar dit’

Ze maakt zich zorgen over de mensen in het pand ernaast. “Ik weet niet of alle mensen eruit zijn.”

Ook omwonende Dennis Samur is getroffen. Hij woont om de hoek en bezit in het ontplofte gebouw een garagebox met witgoed. Die box is totaal weggevaagd. “Dit is zo bizar. Hier heb ik jaren voor gespaard.”

Het gaat om een enorme brand, zo zie je hieronder:

Kippenvel, zegt Samur meerdere keren. “Dit is om te huilen.” Hij kreeg een telefoontje kort na de klap, en had snel in de gaten dat er van zijn spullen niets meer over was. “Het staat gewoon helemaal in brand. Echt bizar. Dit kan toch niet!”

Zorgen over de mensen

Twee eigenaren van de panden die uitbranden, staan van een paar meter afstand te kijken. Ze willen liever hun naam niet geven. “Wat we weten is dat een auto in de garagebox is ontploft.”

De mannen zeggen dat het om bedrijfsunits gaat met daarboven woonhuizen. “We maken ons het meeste zorgen over mensen die mogelijk nog in de appartementen zijn. Het was 20.30 uur toen het gebeurde, dus dan ben je natuurlijk thuis. Wij willen weten of ze eruit zijn, dat is het belangrijkste.”

‘Hier 500 meter vandaan’

Ook omwonende Ruud hoorde de enorm harde klap. “Het is hier 500 meter vandaan. Toen ik naar buiten liep rook ik de geur van brand meteen.”

Toen Ruud de klap hoorde, was de ernst hem meteen duidelijk. “Ik dacht gelijk, iemand zijn voorgevel wordt eruit geblazen. En toen al snel kwamen alle sirenes.”

Sylvana Dijkstra zat in de auto in de buurt van de explosie toen het gebeurde. “Je voelde echt een hele flinke trilling. Een paar minuten later zag je de vlammen al uit het complex komen.”

‘Mensen huilden’

Sylvana parkeerde haar auto en sprak met enkelen in de buurt. “Mensen huilden, echt veel geschrokken mensen. Mensen kunnen echt niet geloven wat er is gebeurd.”

Ze vertelt dat er op dit moment niemand in of uit kan. “Het lijkt wel alsof alle brandweer van heel Rotterdam is uitgerukt. Zoveel units staan er.”Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment