Onderzoek: aantal extreme bosbranden sinds 2003 verdubbeld

Louise de GraafHet onderzoek, vandaag verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Ecology & Evolution, richt zich op de grootste bosbranden ter wereld. Zo’n heftige of extreme bosbrand telt pas mee als deze voor miljarden euro’s aan schade aanricht, mensen- of dierenlevens kost en grote ecologische en maatschappelijke gevolgen heeft.

Heftigste jaar: 2023

Zo’n 3000 bosbranden van die orde van grootte in de afgelopen twintig jaar werden onder de loep genomen. Dat is volgens de onderzoekers slechts 0,01 procent van het totale aantal bosbranden wereldwijd. 

De resultaten van het onderzoek liegen er niet om: sinds 2003 verdubbelde het aantal extreme bosbranden. De intensiteit van de twintig heftigste vuurzeeën elk jaar verdubbelde ook. 

En er is meer slecht nieuws: de zes extreemste jaren voor de bosbranden waren van 2017 tot en met 2023. Het jaar 2023 gaat de boeken in als het verwoestendste jaar. 

Hoofdonderzoeker Calum Cunningham van de universiteit van Tasmanië (Australië) zegt tegen de Britse krant The Guardian: “We kennen de modellen: klimaatverandering veroorzaakt extreem weer waar bosbranden door kunnen ontstaan.” Tegen persbureau AFP spreekt hij van een ‘verontrustende stijging’. “Het is niet langer een probleem van de toekomst, we kampen nu met steeds warmer en droger weer.” 

De verdubbeling van het aantal extreme bosbranden is wereldwijd. Er zijn plekken op de wereld, zoals in Noord-Amerika, delen van Europa en Australië, waar het aantal verwoestende vuurzeeën nog veel sneller steeg.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment