Ontsnapte Duitsland aan staatsgreep? Proces tegen Reichsbürger begint

Louise de GraafHet was volgens Duitse media een van de grootste antiterreuroperaties in de Duitse geschiedenis. Ruim 3.000 agenten, onder wie speciale eenheden, vielen op de vroege ochtend van woensdag 7 december 2022 huizen en kantoren binnen in 11 van de 16 Duitse deelstaten. 27 mensen uit de ‘Reuss-groep’ worden verdacht van het plannen van een coup tegen de Duitse staat. Ze zouden hun leider, Heinrich XIII Reuss, willen aanstellen als staatshoofd.

De 72-jarige ‘Prins Reuss’ is van adelijke afkomst, en staat bekend om zijn antisemitische ideeën en complottheorieën. Zo zouden zijn volgers onder andere geloven dat de Duitse staat wordt gecontroleerd door een ‘deep state’. 

Reichsbürgers

De verdachten maken volgens de aanklager deel uit van de zogeheten Reichsbürger beweging, die in de jaren 80 ontstond en sindsdien de legitimiteit van de moderne Duitse staat ontkent. De groep is de laatste jaren gegroeid naar ruim 20.000 aanhangers. Zij erkennen de moderne Duitse staat (de Bondsrepubliek) niet, maar willen terug naar het Duitse Rijk zoals dat tussen 1871 en 1945 bestond.

“Er wordt gezegd dat de autoriteiten deze groep een beetje uit het oog zijn verloren”, zegt Duitsland-correspondent Jeroen Akkermans. “Nu duidelijk is dat de groep hard is gegroeid, wil justitie ze hard aanpakken.” Als verklaring van die groei wordt gewezen naar de aaneenschakeling van crises rond migratie, corona, en momenteel de grote onvrede over de huidige regering.

Volgens justitie beschikten de verdachten over ongeveer een half miljoen euro, 380 vuurwapens, 350 steekwapens, bijna 500 andere wapens en 148.000 stuks munitie. Ze zouden lijsten van vijanden gemaakt hebben op allerlei overheidsniveaus, en hadden volgens justitie concrete plannen voor een gewapende overval op het Duitse parlement.

De ‘Reuss-groep’ zou volgens aanklagers contact hebben gezocht met de Russische overheid om steun te krijgen voor hun plannen. Het is niet duidelijk of Rusland de groep ook daadwerkelijk steunde, en hoe ver de contacten gingen.

De 27 verdachten staan in verschillende Duitse rechtbanken terecht. Vandaag begint het proces tegen de kopstukken van de zogeheten ‘Reuss-groep’ in een zwaarbeveiligde rechtbank in Frankfurt. Naast Heinrich XIII Reuss staat ook voormalig parlementslid Birgit Malsack-Winkemann terecht. Zij zat tussen 2017 en 2021 in het Duitse parlement namens de rechts-radicale, populistische politieke partij Alternative für Deutschland (AfD). Malsack-Winkemann zou na de geplande staatsgreep minister van Justitie worden.

De oud-parlementariër zou tijdens haar termijn in de Bundestag hebben bijgehouden hoe laat verschillende parlements- en regeringsleden van en naar hun werk gingen, zodat haar Reichsbürger collega’s wisten wanneer ze verschillende Duitse politici zouden kunnen aanvallen. Ook zou ze verschillende leden van de groep hebben rondgeleid in de Duitse Bundestag, zodat ze tijdens de staatsgreep wisten hoe het gebouw eruit zag. “Ze wisten dat hun machtsovername gepaard zou gaan met het doden van mensen”, schreven aanklagers.

De binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsschutz heeft de AfD in de Duitse deelstaat Thüringen aangemerkt als rechts-extremistisch en wijst al langer op de radicalisering binnen de partij. De ultrarechtse vleugel van de partij vormt volgens de dienst een gevaar voor de Duitse democratie en rechtsstaat.

Beelden van de antiterreuroperatie van eind 2022:

Proces in Stuttgart

De eerste negen verdachten, allemaal mannen van tussen de 42 en 60 jaar oud, stonden vorige maand terecht in Stuttgart. Een van hen is de man die in maart vorig jaar het vuur opende op de politie waarbij een agent gewond raakte. Deze Markus L. wordt ook beschuldigd van meerdere pogingen tot moord.

De negen zouden onderdeel zijn van de ‘militaire tak’ van de groep die met geweld de macht wilde overnemen. Een van hen is rechtsextremist Maximilian Eder, een oud-kolonel in het Duitse leger. Hij zou verkenningen hebben uitgevoerd bij de Bondsdag en hebben geprobeerd soldaten te rekruteren voor de groep. Eerder had hij een leidende rol bij coronaprotesten. 

Ook medeverdachte Rüdiger von P. heeft een militaire achtergrond. De voormalig luitenant-kolonel van de Bundeswehr was volgens justitie leider van de militaire tak van de groep. Daarin zat volgens justitie ook verdachte Andreas M., een actief lid van de Duitse speciale militaire eenheid KSK. Hij was volgens de militaire contraspionagedienst MAD geen commando, maar verantwoordelijk voor de bevoorrading van bijvoorbeeld voedsel en materialen. De eenheid kwam de laatste jaren vaker in opspraak vanwege nazisympathieën en fascistische uitingen.

Overlap met extreemrechts

Duidelijk is dat de Reichsbürger een overlap hebben met extreemrechts. Al is het een diverse groep met ook corona-activisten, en mensen die geloven in de uit Amerika overgewaaide complottheorie QAnon. Zij vinden elkaar in samenzweringen en vooral anti-overheidsdenken.

Extreemrechts is recent weer een serieus thema geworden in Duitsland. Er zijn dit jaar meerdere grote demonstraties georganiseerd tegen extreemrechts waar honderdduizenden mensen op af kwamen. Directe aanleiding was de onthulling dat extreme leden van de AfD in een geheime bijeenkomst plannen hadden besproken voor de deportatie van miljoenen Duitsers met een migratieachtergrond.

“Ook door een aantal aanslagen uit extreemrechtse hoek zijn de alarmbellen afgegaan in Duitsland”, zegt historicus Hanco Jürgens, verbonden aan het Duitsland Instituut van de Universiteit van Amsterdam. “Vooral de moord op politicus Walter Lübcke en de aanslag op een synagoge in Halle, beide in 2019, hebben veel losgemaakt in het land.”

Jürgens zegt zich zorgen te maken over de politiek onrustige situatie in Duitsland. “Ik verwacht niet dat AfD landelijk de grootste partij kan worden. Maar Duitsland heeft een aantal grote crises gehad en de huidige regering loopt heel stroef. Als daar nog meer crises bijkomen kan het echt vervelend worden.”

Verkiezingen in september

Landelijk gezien heeft de AfD overigens een nieuwe concurrent gekregen. De populistische Sahra Wagenknecht, eerder nog het boegbeeld van de extreemlinkse vleugel van Die Linke, liep weg bij die partij en richtte haar eigen conservatieve partij op, de BSW.

Wagenknecht, een prominent verdediger van de Russische president Poetin, doet het momenteel behoorlijk goed in de peilingen. Ze trekt daarmee kiezers weg bij de AfD in aanloop naar de verkiezingen van september in de Oost-Duitse deelstaten Saksen, Brandenburg en Thüringen, waar de AfD vorig jaar voor het eerst een zetel in het regiobestuur kreeg.

Later dit jaar staat nog een deel van de verdachten terecht in München. Het proces tegen de ‘Reuss-groep’ duurt naar verwachting tot begin 2025.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment