Steeds meer nepversies diabetesmedicijn Ozempic, sommige levensgevaarlijk

Louise de GraafOzempic en Wegovy zijn bedoeld voor diabetespatiënten. Maar sinds ze door beroemdheden als Kim Kardashian en Elon Musk worden aangeprezen als afslankmiddel is een wereldwijd tekort aan de medicijnen ontstaan. 

Injectiepennen

Criminele organisaties proberen daarmee hun voordeel te doen. Hun verpakkingen zijn niet van echt te onderscheiden, maar sommige injectiepennen blijken levensgevaarlijke stoffen te bevatten. 

Het Britse geneesmiddelenagentschap heeft onlangs bijna 900 van deze nep-injectiepennen van Ozempic in beslag genomen – meer dan in Denemarken, Ierland, Zwitserland, IJsland en Nederland samen.

In Nederland hebben de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Diabetesvereniging Nederland (DVN) al gewaarschuwd voor de nepmedicijnen. In onder meer Engeland, de Verenigde Staten en Oostenrijk moesten mensen in het ziekenhuis worden opgenomen door het namaakmiddel. 

Onderzoeksbureau aan het werk

Het Europese geneesmiddelenagentschap waarschuwde ook al voor de nepmedicatie. 

De Deense geneesmiddelenproducent Novo Nordisk zegt samen te werken met internationale en lokale gezondheidsautoriteiten om de illegale onlineverkoop terug te dringen. Novo Nordisk, dat dankzij de populariteit van de middelen vorig jaar uitgroeide tot het waardevolste bedrijf van Europa, heeft ook een particulier onderzoeksbureau ingeschakeld om illegale producenten op te sporen.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment