Warme en droge periode blijft uit: waar zijn de hogedrukgebieden toch?

Louise de GraafDat een hogedrukgebied blijft hangen, ligt aan een zwakke straalstroom. Een straalstroom is een rivier van wind die hoog in de lucht waait. Wordt die stroom te sterk, dan stuurt de wind allerlei lagedrukgebieden naar West-Europa. “Als die stroom minder krachtig is, dan kunnen lage- en hogedrukgebieden blijven dobberen.”

Blijft een hogedrukgebied lang op dezelfde plek hangen, dan wordt dat een blokkade genoemd. Zo’n blokkade dwingt de lagedrukgebieden vaak naar een ander deel van Europa. En dat betekent een lange periode van warm en droog weer. Een blokkade kan tussen de 5 en 15 dagen blijven bestaan. “En dat hebben we de afgelopen jaren vaker gezien. Maar deze lente nog niet, het blijft maar doorstromen allemaal”, zegt Middendorp.

Dat wil niet zeggen dat die hogedrukgebieden niet meer bestaan. Maar ze liggen op andere plekken. “We hebben ze al gezien in het zuidoosten van Europa. In Griekenland en Turkije is het erg heet. En in Scandinavië zijn er de afgelopen tijd ook twee geweest. Finland had in mei de vroegste hittegolf ooit, dat was voor Finse begrippen bizar.”

Overigens moeten we niet vergeten dat we ook best een aantal mooie dagen hebben gehad. “Dat hebben we in mei ook gezien. Uitlopertjes van hogedrukgebieden. Maar dan bleef het niet zo lang hangen”, zegt Middendorp. 

Geen verandering

Want zo werkt het met een hogedrukgebied: “Opeens kan het weer heel snel opknappen. En zo’n gebied kan zichzelf ook nog eens versterken, wanneer er sprake is van droge grond . Daar gedijt een hogedrukgebied goed bij.”

En de komende tijd? Je weet ‘t nooit, het kan zo omslaan. Maar voor de komende week zijn er geen signalen van een grote weersverandering. “Er blijven continu lagedrukgebieden voorbij sjezen. Het is daarbij ook nog eens koud voor de tijd van het jaar.”Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment